20
Съб, Юли
0 Нови статии

Андре Бретон и неговия манифест за свобода

Арт пространство
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Най-големият дар на живота е, че ти дава възможност да се откажеш от каквото искаш.“

На 19 февруари 1896г. в Теншбре, Нормандия се ражда един от основоположниците на сюрреализма, френският писател и поет Андре Бретон.


„Любов е да срещнеш някой, който да ти каже нещо ново за теб.“


През 20-те години на ХХ век настъпва социална и естетическа революция, насочена срещу установените правила и порядки в изкуството. 1917г. Гийом Аполинер (френски писател, поет, критик) лансира етикета "сюрреализъм", който бързо се възприема от групата интелектуалци, а като  теоретична основа, върху която в последствие стъпва надигналата се вълна на неодобрение/неподчинение  се приема трудът на Андре Бретон, "Първи манифест на сюрреализма", публикуван през 1924г.  

  

     „Може би единствено детството се доближава най-много до истинския живот.“


Новите правила, които сюрреалистите налагат са насочени към свободното изразяване на твореца и представата му за света такъв, какъвто го вижда, такъв какъвто го усеща, без рамки,граници и ограничения. Новата естетика означава твореца да бъде себе си, да отключи първичните си инстинкти и да покаже представата си за красиво и грозно - прилично и неприлично.

 


„Истината може да се види само ако затвориш очи пред разума и се предадеш пред мечтите.“


Със сюрреализма са свързани редица творци, сред които Пол Елюар,Рене Кревел, Мишел Лерис и др. , със силно изразена индивидуалност, но Бретон е признат за техен вдъхновител и организатор."Не е нужно да пренасяме мислите си с тежестта на нашите обувки".