31
Сря, Май
4 Нови статии

„Да разлаем кучетата” в театър Българска армия

На сцената
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Театърът на Българската армия откри новия си сезон с постановката „Да разлаем кучетата” на режисьора Иван Урумов и с автор Емил Атанасов.

На пръв поглед, пиесата изглежда доста лековата, но не може да се отрече майсторството, с което кодът на цялото представление потапя зрителите в темата за социалните, класовите и психологически различия между хората. Но нужно ли е светът да бъде белязан от обща унификация? Няма ли това уеднаквяване на човечеството да доведе до неговото обезличаване? Тези и още въпроси, под формата на скрита ирония, бележат от самото начало до финалната точка интересната театрална постановка.

ънката линия между вулгарното и сатиричното е изцяло запазена и то благодарение на блестящата актьорска игра на Васил Михайлов, Иван Налбантов, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Георги Къркеланов, Борислав Стоилов, Тигран Торасян, Милен Миланов, Мирослав Косев, Веселин Анчев, Гергана Данданова, Анастасия Ингилизова и Мирослав Пашов.

В основата на сюжета е поставен древният български обичай тричане, извършващ се и до днес в някои родни села. От начина, по който е изградена пиесата, личи елегантният почерк, с който режисьорът е успял да противопостави представителната извадка на жителите на българското село на европейския „елит”.

Ситуациите, които се разиграват, актьорските персонажи и ироничните реплики, които си подхвърлят на сцената, деликатно издават едно усилие за догонване на света. Светът, който е отвъд „нашето село”.