20
Съб, Юли
0 Нови статии

Диагнозата „Балкански синдром“

На сцената
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Балкански синдром“ ни отвежда неприлично откровено към самите нас, за да се опитаме да разчетем закодираните послания на драматурга Станислав Стратиев.

 

Театралният клип, ако може така да определим пиесата, представя синдрома, посредством разнообразието от градски типажи, като започнем от Бай Ганьо и стигнем до градския „елит“ в лицето на дамата, непропускаща културно мероприятие.

Сцената се оказва малка за желаещите да споделят личните си проблеми. Капсулирани в собствената си „драма“, всеки театрален герой търси и иска отговори на въпросите си директно от публиката, с която се е и слял.

Както съвременният Бай Ганьо, така и младоженците и метеоролога са част от нея и като такава считат, че техните лични и душевни „открития“ са най-ценни и трябва да бъдат споделени.

„Балканският синдром – самоунищожение и колосална загуба на време. От самоирония наистина правим живота си за смях. От желание да празнуваме губим всяка секунда от живота си…Защо се мислим за толкова специални?“ Този замисъл търси и предава Куркински чрез своята интерпретация на текста. Той споделя, че иска да припомни за времето на „перестройката“ и смяната на режима.

Бих казала, че „Балкански синдром“ е постановка, както за вчера и днес, така и за миналите и настоящи превъплъщения на българина. Най-вероятно и в бъдеще балканският синдром ще поразява поколенията.

В диагнозата, която Станислав Стратиев ни е поставил и която Куркински възпроизвежда прозира метафората на живота. В театралната постановка по-скоро трябва зрителите да четат отвъд хапливия хумор, за да прозрат оригиналния замисъл, който е не до там смешен, а по-скоро тъжен.

„Балкански синдром“ нито съди, нито възвеличава уникалността на българския народ преди и сега. Натуралността на театралните персонажи изключва всякакъв фалш. В царството на артистичния талант и свобода, изпъква познатия ни актьорски състав от Стела Стоянова, Василена Атанасова, Албена Михова, Александър Кадиев, Евгени Будинов, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Симеон Бончев, Стоян Младенов, Владимир Димитров, Александър Димов, Петър Калчев, Антоний Аргиров, Емил Котев, Никола Мутафов и Любомир Ковачев.

 

 

Диагнозата „Балкански синдром“

В Малък градски театър „Зад канала“

Драматург: Станислав Стратиев

Режисьор: Мариус Куркински

Сценография и костюми: Петя Стойкова

Музика: Мартин Каров