23
Чет, Май
2 Нови статии

Многоликият Леонид Йовчев: "актьорската професия за мен е цел, а не средство за кариерно развитие"

На сцената
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

2007г. Леонид Йовчев завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова. През 2012г. печели награда ИКАР за поддържаща мъжка роля  - "Ръкомахане в Спокан" ; 2016г. получава ИКАР за водеща мъжка роля  -  "Гео". 2013г. печели Аскеер за водеща мъжка роля - "Хамлет" ,а  през 2016г. за водеща мъжка роля в "Гео".

Кое е най-голямото актьорско предизвикателство, пред което театърът Ви е изправял (до момента)? Ролята, която Ви е поставяла до ръба на възможностите - емоционални и/или физически?

Л:Не съм сигурен, че мога да посоча конкретна роля, със сигурност знам , че не една. В доста спектакли съм достигал границите на физическите си възможностите, които явно не са много далеч от мен.


Привърженик ли сте на комерсиализирането на театралния език с цел покриване на по-широк кръг публика?

Л:Мисля ,че не ми допада въобще идеята за "петилетка", "комерсиализиране", "таргетиране", "покриване на широки или тесни кръгове" (последното и не звучи прилично) и всякакви други термини навлизащи в сфера, където не им е мястото. Също толкова несъстоятелно би било, да обяснявам на икономисти, че не си вършат красиво работата , защото им липсва почерка на  артист.


Ръководил сте клас по актьорско майсторство заедно с Ани Васева в театрален колеж Любен Гройс. Как се чувствахте в тази си роля?

Л:За мен беше удоволствие, като актьор да видя работата си от друга гледна точка и по този начин да науча повече за своята професия. Работата сама по себе си е приятна, много различна от досегашните ми занимания и определено нуждаеща се от посвещение, за да се постигнат добри резултати.

 
Кой е основният принцип в работата на сцена, на който учихте бъдещите актьори?

Л:Моят опит е свързан основно с работа и любопитство. Желанието поражда интерес, а чрез работата виждам за себе си и резултат, който подхранва желание за да продължавам. Не са ми необходими външни стимули, за да правя това ,което искам и така не се уморявам, не ми доскучава, не се отчайвам, не се депресирам. Актьорската професия за мен е цел, а не средство за "кариерно развитие".


Новият театрален сезон е на прага си. Къде и в какво може да Ви гледаме?

През новия сезон продължаваме с "Метеор" да играем "Хиджиката-самураят от севера", представление на Ани Васева, преставлението " Шекспирин по време на пандемия" в МГТЗК , постановка на Теди Москов и в ТБА " Завещанието на целомъдрения женкар" с режисьор Ивайло Христов.