25
Вт, Юни
0 Нови статии

Завещанието на целомъдрения женкар – един различен Дон Жуан

На сцената
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

„Завещанието на целомъдрения женкар” преобръща представата за това кой е Дон Жуан. Пиесата, наситена с изключителен емоционален заряд, разказва история за любовта на един мъж към неизживения живот и страховете от предстоящото му пътуване към отсрещната страна. Героят разкрива най-голямата си тайна, белязала целия му житейски път.

Илюзията, градена векове наред бива разбита, за да се роди една напълно нова, коренно различна представа за образа на Дон Жуан. Той отваря душата си, за да унищожи досегашното възприятие за прелъстителя на женски сърца.

До болка откровен, Васил Михайлов, въплътен в ролята на Дон Жуан се разкрива пред публиката. Най-желаният мъж е към края на дните си, но въпреки това запазва присъствие на духа, за да може да изживее последните си часове, пречистен от носения непрестанно товар на лъжата. По този начин Дон Жуан умира, за да се роди отново, макар и за последно. Той маха маската, превърнала се с годините в част от него, за да се покаже пред света, нов и различен.

Любовта се оказва движеща сила и енергия в живота на този мъж. Любов, градяща се на уважение и преклонение към процеса живот с всичките му изненади и разбира се любов към срещуположния пол. За съжаление жаждата за истинска обич остава неутолена. Мъжът, който винаги е водел битка със света, с наложените норми на поведение в един момент се оказва в конфликт единствено със самия себе си. Това е и последната житейска борба за Дон Жуан. Арогантността на образа му е заменена от смиреност и дори носталгия, отчаяние по неизживяното.

„Завещанието на целомъдрения женкар” е от тези постановки, които те оставят без думи, непосредствено след финала. Толкова човешка, истинска, неподправена и емоционално близка до зрителите е тази изповед, че е невъзможно да не те докосне, чувайки присъдата на вечния прелъстител. Нито едно човешко същество не е готово за раздялата с този свят. Страхът от непознатото, различното са част и от борбата и на самия  Дон Жуан. Присъдата е вече факт, но готов ли е героят на Васил Михайлов да я приеме?

 

Завещанието на целомъдрения женкар – един различен Дон Жуан

от Анатолий Крим

театър „Българска армия”

постановка и музикална картина: Ивайло Христов

сценография: Владимир Шишков

костюмография: Нина Пашова

участват: Васил Михайлов, Тигран Торосян, Леонид Йовчев, Гергана Данданова