25
Вт, Юни
0 Нови статии

247 години от раждането на британската писателка Джейн Остин

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

На днешната дата 16 декември през 1775г. в Стивънсън, Великобритания се ражда известната английска писателка представителка на романтичната епоха Джейн Остин.

Авторката на "Гордост и предразсъдъци" , „Менсфийл парк“ , „Ема“, „Абатството Нортангър“ , „Доводите на разума“ Джейн Остин, приживе публикува всичките си творби под псевдонима „A Lady“. В романите си Остин остро критикува установения социалния ред в британското общество. Писателката твори във време, когато движението за правата на жените набира скорост и макар че създава силни женски образи, те трудно се асоциират с феминистката идея популярна днес.

"С учудване установявам, Ема, че по-добре е да нямаш никакъв ум, отколкото да не използваш ума си по предназначение"

Езикът на Остин е остър, силно ироничен и революционен за времето си. Нейни произведения са основа за множество филми, като започнем от екранизацията на „Гордост и предразсъдъци“ през 40-те години на XX век до съвременни продукции, като „Любов и приятелство“ от 2016г.  Минали повече от 200 години от смъртта й и написването на шестте й големи романа, Джейн Остин остава трайно име в литературната класика.

"Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето"


Предлагаме ви почивните дни да изгледате екранизирания вариант по два от най-известните романи на писателката:

 


"Гордост и предразсъдъци" - филм от 2005г.
Режисьор: Джон Райт
Държава: Великобритания, Франция
Жанр: драма, романтичен
Актьорски състав: Едмънт Гуен, Бренда Блетин, Джуди Денч, Доналд Съдърланд,Том Холандър, Кийр Найтли

Сюжет:"Гордост и предразсъдъци" показва комичните страни на любовта и живота между английските благородници по време на английските крале Джордж I-IV (XVIII в.) и Джордж V-VI (XX в.). Г-н Бенет е английски благородник, който живее в  Хартфордшийр с неговата надменна съпруга. Бенет има пет дъщери-красивата Джейн, умната Елизабет, пристрастената читателка Мери, незрялата Кити и дивата Линда. За жалост на дъщерите му, ако г-н Бенет умре, тяхната къща ще бъде наследена от далечен братовчед, който те никога не са срещали,така че бъдещето на семейното щастие и сигурност зависи от това дали дъщерите му ще се оженят за когото трябва. Животът е спокоен, докато в кватала им пристига богатият благородник г-н Бинглий, който наема огромна къща, за да може да прекара лятото в страната си. Г-н Бинглий води със себе си неговите две сестри и богатия, но горд г-н Дарси. Любовта е скоро във въздуха за една от сестрите на Бинглий, докато другата може да попадне в необмислено прегрешение.


"Разум и чувства" - филм от 1995г.
Режисьор: Анг Лий
Държава: Сащ, Великобритания
Жанр:драма, романтичен
Актьорски състав: Том Уилкинсън, Хю Лори, Ема Томпсън, Хю Грант, Кейт Уинслет, Джема Джоунс,Алън Рикман


Сюжет:Вълнуваща драма и романтична комедия, "Разум и чувства" е филм за обществените нрави и морални ценности от преди два века.