25
Вт, Юни
0 Нови статии

Амос Оз: "битката в световен мащаб днес е между културата и промиването на мозъците"

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Амос Оз (4.05.1939г. - 28.12.2018г.) е израелски писател, есеист и професор по литература със световно признание.

Израства в емигрантско семейство с баща писател и библиотекар. 15 годишен, майка му се самоубива и не след дълго Амос Оз се мести да живее в кибуца Хулда, където остава в продължение на 32 години. Именно там той променя името си на Оз (сила). Остава там до 1986г., а след като създава семейство, той и близките му се преместват да живеят в Арад, пустинята Негев.

 

 "Има едно нещо, което е по-лошо от насилието. Това е покорството пред насилието"

 

 Амос Оз през целия си живот е в следване на думите и превръщането им в живи истории. През 1961г. пише първите си разкази, последвани от серия есета и статии, посветени на арабско-израелските конфликти. Амос Оз, основател на анти-военното движение "Мер сега", става свидетел отблизо на грозното лице и разрушителна сила на войната. До края на дните си той подкрепя идеята за две отделни държави - Израел и Палестина.

 

 "...защото човекът, колкото и да е силен и талантлив, може да бъде унищожен, но книгата все ще остане някъде - било то сред лавиците на Конгресната библиотека или в някое затънтено селско читалище"

 

1997г. писателят е награден от Жак Ширак с орден на Почетния легион, а  през 1998г. получава държавната награда на Израел за литература. И това не е всичко, наричаният от евреите по света "Толстой на израелтяните" писател, през 2005г.  получава наградата, с която са били удостоени имена като Фройд и Томас Ман - награда "Гьоте".

Проучване на Института за превод на ивритска литература показва, че Амос Оз е най-превежданият писател от израелски произход. Автор е на 19 книги, преведени на 37 езика и на над 450 есета. Амос Оз умее да играе с думите, да им вдъхва сила. Изключителен познавач на човешката душа, на грозната и светла страна от живота, Оз създава човешки истории с мащабен отзвук.