25
Вт, Юни
0 Нови статии

Ангелина Ангелова: "истинско удоволствие е да се ровя в миналото"

Писателите
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ангелина Ангелова е автор на две книги „Сърцето помни“ и "Любовта на музата", като още с първата печели вниманието на читателите.


-Действието и в двата Ви романа се развива във Викторианска Англия, защо точно там? Кое Ви провокира да се спрете именно на този исторически период?
Когато чуят „Викторианска Англия“, повечето хора по всяка вероятност се сещат за Чарлс Дикенс и Дейвид Копърфийлд. И изобщо асоциацията на хората е с бедни сираци, тъжни истории и плътна мъгла. Но епохата е дала толкова много на нас, съвременните хора, че за мен е истинско удоволствие да се ровя в миналото и да използвам различни факти за историите си. Викторианска Англия е период на много бързо развитие на технологиите, на глад за наука, на борба за права на жените, на големи географски открития. Хубаво би било да се говори повече и за тези моменти.


-В "Любовта на музата" обръщате внимание на мястото на жената в обществената йерархия , за ценностите и наложените полови предразсъдъци. Според Вас, в днешно време има ли останки от този начин на мислене и възприемане на жената като второстепенен герой?
Много неща могат да бъдат казани, но за мен онзи пример, който най-ярко отговаря на въпроса ви е забраната за абортите в Америка. Когато толкова основна лична свобода е отнета на една жена, какво остава за по-дребните нужди и стремежи на жените?

-Кои са писателите , от които черпите вдъхновение, от които сте се учили и от които се учите?
Нийл Геймън и Гай Гавриел Кай от тийнейджър са сред любимите ми автори. В последните години харесах страшно много стила на Елиф Шафак и Нарина Абгарян и ми се иска да постигна тяхното майсторство в разказването на истории.

-Имате ли книга/и в личната си библиотека, които все още не сте прочели и която чака да "узрее", за да достигне в цялата си пълнота до Вас?
Избягвам да трупам книги, които нямам намерение да прочета в близкия месец. Но преди време открих в една антикварна книжарница сборник с писмата на Лора до Яворов. Започнах я, но не е лесна книга, а и се усеща толкова интимно, че сякаш си влязъл в спалнята им. Може би след време ще опитам отново.

-Кои са 5те съвременни романа, които горещо бихте препоръчали на нашите читатели?
„Един аристократ в Москва“ от Оскар Тауълс
„Папагалите от площад Арецо“ на Ерик-Емануел Шмит
„Колекционер на любовни изречения“ от Александър Секулов
„Манюня“ от Нарине Абгарян
„Вечност“ от Алис Ферне-За финал, да очакваме ли нов роман от Вас?
О, да! Сега, след като набрах скорост с двата си издадени романа, нямам намерение да спирам.