23
Чет, Май
2 Нови статии

"Анатомия на душата" от Миа Сердарева:"душата търси смисъл, докато тялото върши земните си задължения"

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Анатомия на душата", дело на Миа Сердарева представлява разходка под формата на пътепис из вътрешния свят на човека. Чрез историите авторката проследява невидимите нишки, свързващи хората един с друг.

 

"Обичането не е достатъчно да го кажеш. Не полагаш ли грижи за човека или останалото след него, никакво обичане не е"

 

"Анатомия на душата" съдържа 132 страници, разделени в 18 разказа. Книгага започва с въпроса: "А душата къде е?" - първите думи, които моментално ме въвлякоха в ритъма й, за да открия отговора на привидно лесния въпрос. Това е първата ми литературна среща с писателката Миа Сердарена и признавам въобще не знаех какво да очаквам.

 

"Душите растат, само че не с годините, а с обичане"

 

Разказите, носещи аромат на дом, уют, семейство, споделеност, се поемат на един дъх. Всеки един от тях поотделно притежава много приятна и естествена ненатрапчивост, лекота и искреност в диалозите. Читателят се пренася на мястото на действието именно чрез тази неподправеност и липса на напудрени думи, нравоучителни слова и уроци по живеене.

 

"Хората си стават близки само когато - и веднага щом - застанат един пред друг по душа"

 

Осемнайсетте истории приятно и плавно намират причинно-следствена връзка една с друга и същевременно изживяват своя самостоятелен литературен живот. "Анатомия на душата" е прекрасен и личен подарък, който може да направите на скъп човек, на когото да дадете възможност да извърви пътя към душата си по емоционален и запомнящ се начин.

 

"Въпросът вече не беше дали Бог съществува, а защо не оправдава очакванията на вярващите?"