25
Вт, Юни
0 Нови статии

„Безграничният потенциал“, Джим Куик

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Джим Куик е световноизвестен експерт в методите за подобряване на паметта, оптимизацията на ума и ускоряване процеса на учене. „Безраничният потенциал“ е своеобразен план за подобряване способността да обработваме информацията и да насочваме вниманието и концентрацията, точно толкова, колкото е необходимо и да намалим доверието към технологиите, които превземат ежедневието ни.

В книгата, Джим Куик залага основно на личния си пример и опит по отношение на опознаване дейността на мозъка. Като съвсем малък той самия има проблем с ученето, с четенето и въобще с целия процес на запаметяване. Не случайно и в книгата ще се срещнете с цитата :“ често най-ожесточените битки отключват най-силните ни страни“. Това се случва и със самия Джим години по-късно, но няма да разкриваме повече.

„Безграничният потенциал“ е книга за абсолютно всеки съвременен човек. Чрез редица примери и отново опирайки се на личния опит, Куик изследва нуждата да се научим да филтрираме информацията, която ни се поддава, да я поставям под съмнение и да не й се доверяваме сляпо. Дигиталната ера, в която живеем ни дава много, но и ни отнема също толкова. Чрез „Безграничният потенциал“ ще си дадем сметка до каква степен ежедневните ни дейности са обвързани с технологиите . Е, тогава следва да се запитаме за какво тогава ни е нужен умът ?

„Мисленето е най-трудната работа, която съществува. Това обяснява защо толкова малко хора се ангажират с нея“, Хенри Форд

Книгата приятно и увлекателно ще обори до някъде потребността да се доверяваме сляпо и за всичко на дигиталните си оръжия и да размърдаме даденото ни отгоре. Джим Куик определя човешкия ум като върховна суперсила, който за разлика от технологиите не притежава никакви граници по отношение на креативността, въображението и способността да разсъждава. Просто трябва да му се доверим и да разгърнем целия му потенциал. Културата на сравняването, която се наложи през годините, като че ли ни предизвика един срещу друг и в стремежа да бъдем винаги първи, винаги актуални и да не сгрешим, се оставихме изцяло на дигиталните средства, вместо на самите себе си... Но нека не забравяме, че за разлика от компютъра или телефона, нашия мозък представлява абсолютна машина за адаптация, която сама върви пътя към безкрайните нива на еволюция.

„Страхотните неща винаги започват отвътре“

 

Купете "Безграничният потенциал" от ИК Ракета, като въведете КОД: MODARTS