25
Вт, Юни
0 Нови статии

"Чумата" в човека, Албер Камю

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Живеем в свят на абстрактност

Написана през далечната 1947г., "Чумата" от Албер Камю днес изживява своя ренесанс. Продажбите и търсенето онлайн на книгата скочиха значително в страните, засегнати от световната пандемия - Франция, Испания, Италия.

Произведението представлява дълбока, откровена, философска изповед, адресирана към човечеството. Защитник на правата на всеки гражданин, Нобеловият лауреат Камю използва чумата като алегория на нацизма, завладяла Европа.

Човекът е сам начало и край на самия себе си, а чумата е във всеки един от нас. Тя намира израз в духовното падение, в алчността и вкорененото зло. Чумата се превърна в болест не на една, а две епохи и колкото и да отричаме абсурдността и хаоса в днешния свят, трябва да си припомним, че ние заедно го творим, ръководим и провокираме реакция от страна на природата.

"Чумата" препраща към въпроса - къде остана моралът? Екзестенциалистът Камю припомня, че всяко човешко същество трябва да се бори срещу непримиримото зло, да се бунтува срещу неправдата. Бедствията в света почти винаги произтичат от незнание. Човек може да се справи със злото, без значение под каква форма е,  какъв вид чума е, само след като изкорени невежеството от самия себе си.

ТОП 5 ЦИТАТИ ОТ "ЧУМАТА"

 

"Само, когато нещастието е налице, се свиква с истината"

 

"Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото - здраве, честност, морална чистота, ако щете, е резултат от волята, която не бива никога да отпада"

 

"Разбрах тогава, че съм бил чумав през всичките тези дълги години, когато с цялата си душа съм вярвал, че се боря именно с чумата"

 

"Злото в света идва почти винаги от невежеството и добрата воля може да причини толкова вреди, колкото и злонамереността, ако не бъде просветлена..."

 

"Ако епидемията се разрастне и моралът ще се окаже разтеглив"