25
Вт, Юни
0 Нови статии

"Фигури" от Мария Попова и изкуството да изричаш истината

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Не виждам как можем да се търпим взаимно по друг начин освен с добра воля"

"Фигури" на Мария Попова е книга, която излезе на българския книжен пазар през изминалата година и която продължава да има своя широк обществен отзвук, а и ще го има още дълго време. Произведението разказва историите на личности, допринесли за развитието на света и пречупването на установените табута, които някак си историята се опитва да скрие. Чрез книгата Мария Попова илюстрира безбройните начини човек да изживява живота си красиво и с цел. Това е възможно след преодоляване на платформените хора и приемане природата на реалността философски -  такава, каквато е. Във "Фигури" писателката изследва различните аспекти и измерения на любовта и търсенето на смисъл. Всичко това Мария Попова успява да го направи, съчетавайки житейските истории на жени, незаслужено отхвърлене и потънали в периферията на човешката история.

"Фигури" проследява живота и пътя на успели жени в период от четири века, дръзнали да прескочат статуквото, да се измъкнат от наложените ограничения на времето и да предложат на света една нова, различна действителност, съчетана с независимост. Книгата показва, че всички ние хората сме тясно свързани помежду си и това, което ти читателю правиш, рефлектира върху някой друг. Чрез личностите, на които отделя внимание и място във "Фигури", Мария Попова проследява нишката на битието, за да ни покаже по ясен и категоричен начин, че всички ние сме родени зависими и щастието ни е в ръцете на другите.

 

Мария Попова завършва специалност "Комуникации" в Университета в Пенсилвания. И до ден днешен живее и работи в САЩ. Водена от любопитството си към света и историята, през 2006г. тя реализира един много личен за нея проект, сайта brainpickings.org , който в посредстие разкрива пред нея различни профисионални хоризонти.

 

 "Предпочитам да бъда верен на себе си - дори с риск да си навлека подигравките на другите, отколкото да бъда фалшиф и да предизвикам собственото си отвращение..."

"Където няма критичност, няма напредък, защото желанието за прогрес не се усеща там, където то не е разкрито от критичността"

"Не е възможно човек да намери такъв приятел в света, какъвто си представя, такъв, от какъвто се нуждае, тъй като никой човек не обединява толкова много ог атрибутите на Бог, колкото чувстваме, че нашата собствена природа изисква..."

"Никой никога не знае - следователно няма основание да съди - какво точно става между двама души"

"Необходими са здрав разум и стабилен дух, и то в големи количества, за да се достигне до дълбините на един човек - и да се обхванат границите на друг"

"Не виждам как можем да се търпим взаимно по друг начин освен с добра воля"

"Казваш, че ме разбираш напълно. Но ти не можеш да ми разкриеш себе си с думи. Чувам понякога думите, но оставам все така в неяснота за състоянието на ума ти"