25
Вт, Юни
0 Нови статии

Исабел Алиенде и "На жените с обич"

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Докато тялото ми се руши, душата ми се подмладява"

 

 

На 19.02.2021г. у нас излезе последната книга на сладкодумната чилийска писателка Исабел Алиенде, "На жените с обич". Книгата до голяма степен представлява автобиография на личния й път, в която Алиеде съвмес открито разказва за личностното израстване, за любовите в живота си, за брака, за провалите и загубите, за суетата, за художественото съвременно занаятчийство и консуматорство, но най-вече засяга темата за налаганите стереотипи за възприемане мястото на жената в обществото. Тема, която я вълнува още от детска възраст. Любопитството й към живота, което ще прозрете от страниците, се дължи на трудностите, които ни се предоставят и уменията да се справяме с тях.


"Никога не съм приемала ограничената женска роля, предопределена ми от семейството, обществото, културата и религията. На петнайсет години се отдръпнах завинаги от Църквата, не от липса на вяра в Бог - това дойде едва по-късно,- а заради присъщия за всяка религиозна организация  мачизъм. Не мога да бъда член на институция, която ме смята за човек втора ръка и чиито ръководители, винаги мъже, налагат свои правила със силата на догма и се радват на безнаказаност."Животът за Исабел Алиенде има вкус на свобода без значение от пола, без значение от расата или социалното положение. Това ясно личи от всичките й произведения. "На жените с обич" авторката пише в началото на пандемията миналата година. Алиенде признава, че най-големите и постижения в живота не са свързани с издадените книги и придобитата световна популярност, а с любовта, която е получавала и раздавала, със срещите и разделите и останалите след тях уроци. "На жените с обич" е приятно четиво и хубав подарък за любим човек по случай осми март.книга: "На жените с обич"
автор: Исабел Алиенде
издадена: 19.02.2021
издателство: Колибри
страници: 192

 
Подаряваме ви някои от най-емблематичните послания, които Исабел Алиенде оставя през книгите си.

 


"Историите ни може да са различни, но емоционално всички сме еднакви!"


"Само сърцето е това, което ни движи и определя ходовете на съдбата."


"Може би идваме на този свят, за да търсим любов, за да я намерим и после да я изгубим, и после отново и отново все същото. С всяка нова любов се раждаме повторно и с всяка любов, която приключва, в сърцата ни се отваря рана. Аз съм покрита с горди белези."


"Най-бедните и най-изостаналите общества са винаги тези, които потискат жените си."


"Искам да изживея един епичен живот. Такъв, който да изпиша с големи прилагателни, да задраскам скучните абзаци и да подчертая правописните си грешки!"