25
Вт, Юни
0 Нови статии

"Изгубеният рай" - за присъдата да живееш извън рамките на живота

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Съдбата ни представя три възможности: богатство, бедност, щастие. Богатият притежава повече от нужното, бедният по-малко, а щастливият колкото му е нужно"

"Изгубеният рай" е първата от осемте части от огромния роман "Пътуване през времето" на френския съвременен писател Ерик Еманюел Шмит, която излезе към средата на отминалата година.


"Скоро този свят вече няма да съществува. Аз съм един от последните му наблюдатели. После мисълта му осъзнава бездната. Скоро светът вече няма да съществува. Всяка секунда става мъчителна. Сякаш някой го удря с кинжал в самото сърце на блаженството: скоро хората ще се потят, ще се задъхват, ще измират от глад и жажда. И никога повече… Настоящето се обагря в носталгия"


Изненадваща, дълбока и дръзка, книгата поставя на изпитание вътрешния душевен свят на човека и неговите морални и емоционални въжделения. "Изгубеният рай" ни връща в самото начало , в край на неолита и преминава през Потопа, за да предаде няколко ценни урока на читателя.


"Една разлика преобрази вехтия скептицизъм, който вещаеше насилие: сега не Всемогъщият наказва хората, а хората унищожават Природата. Оттук нататък Бог е изключен от Апокалипсиса. Човекът е напълно достатъчен. И се справя чудесно и сам"


Една сутрин главният герой Ноам разбира,че е безсмъртен. Проклятие или подарък е това? Героят на Шмит преминава през времето и съпътстващите го промени и установява с огорчение, че човекът все по-осезаемо забравя откъде е тръгнал и че той трябва да се подчинява и да уважава законите на природата, а не обратното. Основен акцент в романа е отделено на голямата любов между Ноам и Нура, които се запознават като простосмъртни, но чиято любов просъществува хилядолетия.


"Слепи сме за света, защото сами се ослепяваме. Глухи сме за света защото сами се оглушаваме. Съзерцанието ни спасява, защото ни връща към света"


"Изгубеният рай" е роман за бъдещето и за неподкупния характер на времето. Роман-катарзис, доказващ, че никой не е по-голям от природата и нейните закони независимо от годината и мястото.


Изгубеният рай
(т. 1 от “Пътуване през времето”)
автор: Ерик Е. Шмит
издателство: Леге Артис
Поредица Безкрайна проза
Превод Зорница Китинска
Оформление Лъчезар Владимиров
страници: 448