25
Вт, Юни
0 Нови статии

"Ключът на Сара" в търсене на изгубените ценности на хуманизма

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Френско-британската писателка Татяна дьо Роне ни връща повече от осемдесет години назад във времето, за да съпреживеем едно историческо събитие, белязало живота на десетки хиляди хора, със силен емоционален и морален отзвук, а именно масовия арест на евреи, състоял се на известния закрит стадион в Париж, "Велдром д'Ивер" (Зимният колодрум).

На 16-17 юни 1942г. точно на това място са струпани между 7 000 и 13 000 евреи, задържани от френските власти. Броени дни след акцията, задържаните са били прехвърлени в транзитни лагери и оттам в Аушвиц, където повечето биват убити.

 Годината е 1942г, мястото Париж, когато животът на едно неподозиращо какво ги очаква еврейско семейство бива разпилян и разрушен из основи. Десетгодишната Сара и майка й са арестувани от френската полиция. В дома им, скрит и заключен в таен шкаф от Сара остава по-малкото й братче, на което обещава, че до няколко часа ще се върне и освободи. Но ще успее ли?


"..понякога не е лесно да се разровим в миналото. Там често ни очакват неприятни изненади. По-трудно е да изберем пътя на истината, отколкото да останем в неведение..."


Авторката на "Ключът на Сара" (изд. Обсидиан) преплита съдбите на две семейства, свързани завинаги чрез един от най-мразните епизоди от историята на Франция. Героите на Татяна дьо Роне са търсещи изгубените ценности на хуманизма, задаващи въпроси и непреклонни пред социалната жестокост, белязала хилади съдби.

Проницателен и силно носталгичен, наситен с непресекващ ритъм и невероятни обрати, без излишни паузи и ратегливи диалози, с директен и категоричен изказ, романът "Ключът на Сара" въвлича читателя в размисли за хода на дните и ритъма на времето, за да остави след себе си  усещането за силно духовно кръвообращение.

 

Може да намерите книгата тук: