25
Вт, Юни
0 Нови статии

Топ 5 книжни предложения за лято 2020г

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Това лято със сигурност няма да е такова, каквото си го представяхме допреди няколко месеца. Несигурността ще промени плановете на голяма част от нас и за много хора почивката на море или в чужбина ще си остане мираж. Но това, на което можем да разчитаме винаги за подобряване на настроението, е литературата.

В момента има огромен избор от нови заглавия, които могат да ни пренесат на различни места и да ни накарат да преживеем приключения, които никога няма да ни се случат. Лятото е време, когато можем да разпуснем с някоя лека и приятна история, но и да задълбаем в големите книги, за които все не ни остава време през годината. Ето и моите топ 5 предложения:

 

ФИГУРИ ,  Мария Попова

 Това е една от любимите ми книги за тази година и това отчасти се дължи на невъзможността ми да я сравня с друга подобна. Това е един мащабен проект, който излиза извън рамките и класификациите, също както героите в него. В основата са няколко жени, живели през различно време - Мария Мичъл, Маргарет Фулър, Хариет Хосмър, Емили Дикинсън и Рейчъл Карсън. Това, което ги обединява, са въпросите, които си задават – за мястото на жените в обществото, за смисъла на живота, за постиженията и признанието и за сложните аспекти на любовта. Книгата е близо 500 страници, които не се четат бързо, но пък отзвукът от тях остава за дълго.

 

АМЕРИКАНА , Чимаманда Нгози Адичи

 В основата си това е любовна история, но всъщност е много, много повече. Ифемелу и Обинзе са гаджета от гимназията. Пътищата им се разделят, когато тя заминава за Америка. Той пък става нелегален имигрант в Англия. И двамата се сблъскват с културен шок и расови предразсъдъци. Нигерия ще ги призове отново, но когато се върнат, нито те, нито родината им ще е същата. Романът е изключително актуален и ми отвори очите за много аспекти от живота на чернокожите, за които не съм подозирала. Адичи е истинска майсторка, която деликатно и откровено говори за наболели проблеми. А тези 600 страници се четат на един дъх.

 

ТАМ, ТАМ , Томи Ориндж

Ако очаквате да прочетете за индианци, които носят пера на главата си, пускат димни сигнали и танцуват около огъня с томахавка в ръце, тази книга не е за вас. Тук са събрани историите на няколко човека, които са по-свързани с града, интернет, алкохола и наркотиците, отколкото с традициите на племената, от които произхождат. Животите на 12-те герои се преплитат по неочакван начин, а драматичната развръзка се случва на традиционна сбирка на индианците, наречена Голямото оукландско пау-уау. Романът е невероятен дебют за Ориндж. А признанието да е финалист за награда Пулицър за 2019 година е абсолютно заслужено.

 

КАКВОТО СЕ СЛУЧИ В РАЯ...“, Елин Хилдебранд

 Това е втората част от трилогията „Рай“на Кралицата на летните романи. Айрийн Стийл научава, че съпругът ѝ е загинал в самолетна катастрофа над остров Сейнт Джон. Отивайки там, тя научава истината за тайния му живот – къща за милиони и връзка с местно момиче. Райското кътче бързо очарова Айрийн и синовете ѝ и им дава надежда за нов живот и щастие сред вечното лято. Но се оказва, че все още има тайни, които трябва да излязат наяве. Харесвам книгите на Хилдебранд, защото са романтични, не не по онзи сладникав начин. Драма никога не липсва, а понякога има и криминални нишки за разкош. Историите увличат от първата страница, а героите ѝ са толкова пълнокръвни, че имаш чувството, че си ги познавал цял живот.

 

ЗА БАВНОТО ЖИВЕЕНЕ И НАСЛАДАТА ОТ ЖИВОТА, Светлозар Желев 

 Ако има момент, в който да започнем да живеем бавно, то той е сега. А ако има учител, който да ни каже как да го направим, то това е Светлозар Желев. И разбира се хората, които му правят компания в тази книга. Тук са събрани гледните точки към бавното живеене на коренно различни личности, сред които Иво Иванов, Георги Господинов, Капка Касабова, Георги Тошев, Ирина Тенчева, Александрина Пендачанска и други. Под формата на есета, спомени, разговори, размисли и стихове имаме възможност да надникнем във вътрешния свят на всеки от тях и да разберем как бавното е ключът към тяхното щастие.  

Валерия Скимици е журналист и част от предаването „Преди обед“ по BTV. Сигурни сме, че повечето от вас са гледали и слушали с интерес интервютата й с едни от най-знаменитите артисти по цял свят, световноизвестни музиканти, актьори и писатели – Исабел Алиенде, Армин ван Бюрен, Найджъл Кенеди, Кристоф Ламбер и още и още...А в профила й в @schmizzi.books всички любители на добрата литература могат да проследят какво чете, как почива и с какво се разтоварва през свободното си време.