31
Сря, Май
4 Нови статии

"Утешението на ангела" от Фредерик Льоноар

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Утешението на ангела" е последната книга , дело на френския философ Фредерик Льоноар.

"Утешението на ангела" представя една очарователна история за приемственост между поколенията, за пътя към намиране на живота и преодоляване на разочарованията, паденията и личните загуби в името на съществуването. Мъдра книга за ценностите на хуманизма - справедливост, търпимост и уважение към другия.


"Истинската любов не задържа, тя освобождава. Не задушава другия, научава го да диша по-добре"


Историята на книгата е съсредоточена върху двайсетгодишния Юго, настанен в болница след опит за самоубийство и деветдесет и две годишната Бланш.  Пътищата им се пресичат в момент, в който Бланш е на път да напусне този свят, към който е безкрайно привързана и Юго - който доброволна иска да си тръгне от него, при положение, че има още много за изживяване и учене. Между двамата персонажи веднага припламва симпатия, която ги повежда към завладяващи разговори за смисъла, за любовта, отношенията, страха от провал , свободната воля и право на избор...

 Бланш разказва на Юго защо е необходима дуалността в живота. Човек опознава себе си и света единствено чрез опита , опиращ се на контрастите: страх и доверие, тъга и радост, ден и нощ, добро и зло. Препядствията пред щастието не представляват реалността. Ключът към живота е в преодоляване на дребните кризи на смисъла, видяни през погледа на мъдрец ."Пътят на живота ни води откъм несъзнаването към съзнанието, от страха към любовта"


"Утешението на ангела" е изящно произведение, лъкатушещо между живота и  смъртта. Фредерик Льоноар попълва белите полета в един млад, неизживян живот с контури, цвят и облик, така че да придобие форма и смисъл. Роман, пъстър откъм емоции за разрушеното равновесие, търсещ смисъл сред останките от изгубената посока. "Утешението на ангела" е книга, опираща се на волята и стремежа да бъдеш и да отстояваш себе си. Мъдра книга , показваща, че щастието на човек не зависи от случайните събития и ситуации, произлезли от външни фактори, а е резултат  само и единствено на вътрешния му свят.