27
Пон, Сеп
8 Нови статии

"Животът е роман" от Гийом Мюсо и привидния блясък на реалността

Ревю на книга
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"А дали романът е нещо повече от капан, заложен за главния герой?"

"Животът е роман" е последният новоизлязъл на български роман на френския писател Гийом Мюсо. Авторът с творчески замах успява в рамките на двеста страници да оплете читателя в мрежа от нетипични сюжетна линии, в които ролите на автор - герой са размити.  В "Животът е роман" границата между реалност и художествена измислица е заличена, което само по себе си е рядко срещан литературен похват. Френският писател великолепно и много хипнотизиращо води читателя през действията, драматичните ситуации, прави лирични отклонения и паузи точно в момента на очакваната развръзка, след което отново пренасочва вниманието и буквално спира дъха с неочакван обрат в действието.

"Никой не знае дали светът е въображаем или реален, нито дали има разлика между това да сънуваш или да живееш"

Мюсо ни изпраща едновременно в Париж и в Ню Йорк, за да се опитаме да разплетем заплетените животи на известната писателка Флора Конуей, чиято дъщеря мистериозно изчезва и култовия романист Ромен Озорски, при когото художествената измислица иззема ролята на реалния живот. Чрез "Животът е роман", писателят отчетливо илюстрира, че нищо не е по-близо до истинското от фалшивото. Всички ние живеем сред привидния блясък на реалността. Гийом Мюсо се опълчва чрез своите литературни образи срещу начина, по който функционира света и се опитва, като че ли да внесе нов макар и въображаем социален ред, в който ролите са взаимозаменяеми.

"Писането е точно това - да се опълчиш на начина, по който е устроен светът, и да премахнеш несъвършенствата и абсурда в него"

"Животът е роман" е книга, която силно препоръчвам да прочетете, когато имате няколко свободни часа самоза вас, тъй като ви очаква едно наистина невероятно приключение, водовъртеж от заплетени ситуации и неочаквани моменти, които няма да освободят съзнанието ви, докато не ги разкриете. "Светът на художествената измислица има свои собствени закони" и Гийом Мюсо успява да потвърди това категорично чрез последния литературен подарък.

"Каква полза от книгите, ако не ни връщат към живота, ако не ни накарат да черпим още по-жадно от него?"