20
Съб, Юли

Билки и лечебни растения - съкровищата на България

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце“

България е най-големият производител на билки в ЕС. В страната ни се отглеждат годишно над 81 000 ароматни и лечебни растения и билки, което е два пъти повече от количеството, засадено във втората по производство на билки страна, Полша. Страната ни е и втори по големина производител на слъчногледови семена (2,1 млн тона) след Румъния. България е една от трите страни, износителки на билки и лечебни растения в света. Страната ни изнася годишно около 200 билки от 140 различни растения и то основно за страни като Германия, Испания, Италия, Франция. Въпросът обаче е дали ние самите си даваме сметка и се възползваме максимално от даровете на природата ни?

Безсмъртничето (Helichrysum Italicum, Immortelle) е растение, чието етерично масло се счита за едно от най-ценните в ароматерапията. Среща се в редица държави, но у нас е позната и се отглежда разновидността Immortelle. Растението притежава редица лечебни свойства и поради тази причина намери през последните години приложение във фармацефтичната, козметична и парфюмерийна индустрия.„Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце“Безсмъртничето обхваща широк спектър от лечебни свойства, които спомагат възстановяването на духа и тялото на човек. Едни от най-разпространените му приложения са при:
алергии - счита се, че противовъзпалителните свойства на растението могат значително да намалят симптоми на алергичен дерматит.
настинки и кашлица - антимикробните свойства на етеричното масло от безсмъртниче, има благоприятно действие върху дихателната система.
възпаление на кожата
премахване на белези по кожата
невралгия
проблеми с храносмилането - етеричното масло от immortelle може да спомогне стимулирането на стомашни сокове, необходими да усвояване на приетата храна.
инфекции - етеричното масло притежава антибактериални свойства, които могат да забавят развитието на бактерии.
стрес и напрежение - етерично масло от босилек, безсмъртниче и мента се счита за ефектично средство за успокояване на съзнанието и предотвратяване на т.нар. бърнааут.

Парадоксално е, че България е сред износителите на лечебни растения, а много често се обръщаме с по-голямо доверие към чуждестранни компании при избора на хранителни и козметични продукти. Дали добрият маркетинг на чуждите компании е причина за това дауспяват магически да привлекат вниманието ни и да ни "излъжат" да се доверим и да предпочетем техния вместо родното производство, не знам... Билката безсмъртниче е само един от хилядите примери за това, че трябва по-осъзнато да подбираме нещата, които използваме и да обръщаме внимание и поглед към местното.

Сигурна съм, че ако се огледате ще видите, че в дома ви има не един пример за продукт, който използвате и който има  добра алтернатива в български вариант. Организмът на човека е така устроен, че се адаптира най-добре и усвоява по оптимален начин продуктите, характерни за страната и средата, в която е израстнал, спрямо климата, сред който живее, така че изборите, които правим са лични и зависят единствено отнас. Бъдете отговорни към себе си и здравето си!"Човек може всичко да яде, но ако яде с любов, съзнателно" Петър Дънов