25
Вт, Юни

Чаша бял чай, моля!

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Чаят е една от най-популярните топли напитки в света и неразделна част от културата на едно общество. Видове чай - черен, зелен или бял произхождат от листата на дървото нар. Камелия Синенсис (чаеното дърво), а видът на чая зависи от типа обработка. В Китай наричат белия чай “бай хао ин джън” (бели косъмчета подобно на сребърни игли).

Защо да пием бял чай?

Белият чай всъщност представлява най-чистата форма на зелен чай. Прави се като пъпките и листата от чаеното дърво се изсушат без да се подлагат на допълнителна обработка. Най-добрият бял чай се бере в ранна пролет като периодът на събирането му е изключително кратък. След събирането пъпките и листата се обработват с пара и се изсушават, за да не се окислят.


 

 

 

 

 

 

 

Едно от предимствата и ценно качество на белия чай е че притъпява апетита за сладко и да  регулира инсулиновата резистентност в организма. Именно това го прави идеален за регулиране на нивата на кръвната захар.

Холецистокининът е пептиден хормон,  важна съставка от белия чай, тъй като притъпява постоянното чувство на глад. Това прави белият чай за идеална напитка по време на хранителен режим, целящ намаляване на телесното тегло.


Белият чай служи за понижаване на лошия холестерол (LDL) и повищаване на добрия (HDL).

Изключителен имуностимулатор. Кетехините, съдържащи се в белия чай спомагат за намаляване на възпалителните процеси и повишава защитните сили на организма.

Белият чай съдържа полифеноли като цинку селен и манган, които подобряват паметта и концентрацията. Теанинът в чая пък го правят идеална напитка за успокояване и релакс.