22
Чет, Фев

Куркумата "подправката на живота"

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Куркумата е едно от тези вълшебни растения, за които всички сме чували и опитвали, но даваме ли си реална сметка колко ползи може да извлечем от редовната му употреба?

В продължение на 6000г., в Индия куркумата се използва в готвенето, като боя за оцветяване на текстил, като лекарство при различни възпалителни заболявания и не на последно място в като разкрасителен продукт. Религиозното значение на това растение се свързва с използването му в различни ритуали и обреди, подобно на тамяна за пречистване на въздуха и гонене на зли духове. И до ден днешен индийските булки и младоженци биват покривани със специално направена паста от куркума за повече блясък.

В някои части на Азия хората продължават да използват корена от куркума като амулет срещу негативна енергия.

Арабските търговци донасят в Европа куркумата през 13 век. Любопитен факт, е че Марко Поло бил толкова впечатлен от подправката и наситения й ярък жълт цвят, че първоначално я объркал с шафран. Поради тази причина на някои места може да бъде открита и под наименованието "индийски шафран", макар коренът да няма нищо общо с него.

"Истинската храна няма съставки. Истинската храна е съставка"

Без значение от вида под който ще изберем да приемаме куркумата - хранителна добавка, в храната, директно, в напитки или козметични продукти, това доказало във времето ползите си растение, е наистина добър избор за детоксикация и профилактика от главата до петите. Важно е да отбележим, че това се дължи на полифенола, мощен антиоксидант, притежаващ множество благоприятни за кожата свойства. 

 

Приема на куркума благоприятства редица възпалителни процеси и инфекции, метаболитни проблеми, депресии и др.. Куркумата инхибира определени ензими и протеини, които я правят така предпочитана съставка в съвременната козметична индустрия.

Нека обаче не забравяме, че няма такова лекарство, добавка, храна или мехлем, което да действа като панацея само по себе си. Важното е да осъзнаем, че трябва да храни духа и тялото си осъзнато и разумно, да приемаме продукти в максимално близък до природата чист вид, за да съумеем да съхраним вътрешното си равновесие и физическо и психическо здраве. Културата на живеене е процес на отглеждане, а не еднократен процес.

Екипът на Модартс иска да припомни, че във времена на свръхпроизводство и свръхконсумация, прекомерното изобилие не е гаранция за качество. Здравето, вътрешния тонус и емоционалнен заряд зависят на първо място от вътрешната нагласа и желание и след това от осъзнатия, разумен избор за това какво ще дадем на тялото си. Не забравяйте: "грижете се за тялото си. То е единственото място, в което трябва да живеете".