25
Вт, Юни

Ползи от какаото - на какво се дължи?

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Често чуваме за ползите от яденето на шоколад, но знаеме ли в действителност кое го прави полезен? Подсказка - всичко е свързано с какаото или по-скоро в съдържащия се в него елемент!


Какаото е богато на група естествени съединения, наречени полифеноли. Полифенолите са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те притежават широк спектър от физиологични ефекти върху клетките, които служат за контролиране на метаболиза в стомашно-чревния тракт и за подпомагане растежа на полезните бактерии. Най-важното е, че полифенолите играят огромна роля за повишаване на енергията и спомагат за възстановяването на увредените в тялото тъкани.

Именно полифенолите са отговорни за ползите за здравето, които често приписваме на черния шоколад. Това, което може би не знаете е, че съдържанието на полифенол в какаото може да варира значително заради това е важно да обръщате внимание на съдържанието, което е описано на опаковката. До голяма степен количеството полифенол зависи от вида на какаовите зърна, мястото, където се отглеждат, от температурата, използвана при преработката и/или потенциалната употреба на алкална обработка върху какаовия прах.

За разлика от плодовете, какаовите зърна имат значително по-малко съдържание на вода, но пък са наситени с мазнини. За да се получи какаов прах, какаовата ядка се отделя от костилката и се смила на каша до получаване на какаово масло и какаов прах. Отделянето на какаовото масло от какаовия прах, изключително богат на полифеноли е и причината натуралният шоколад с високо съдържание на какао да  горчи. Екстрактите на полифеноли от какао са изключително добри за стомашно-чревния тракт.

 


Доказано е, че може да съществува трикратна разлика в общото съдържание на полифенол в зависимост от това къде се отглежда. Въпреки че 30% от какаото в световен мащаб се произвежда в Кот д'Ивоар, растенията с най-много полифеноли всъщност се отглеждат във високите части на Еквадор.

Проучванията показват, че какаото помага и за разширяване на кръвоносните съдове. Какаото поддържа правилното функциониране на червата, като насърчава нивата на полезни бактерии. В червата има една от най-високите популации на бактерии в тялото. Някои от тези бактерии могат да бъдат значителен източник на възпаление. Доказано е, че приемането на какао в съчетание с упражнения подобрява съдовата функция, намалява стреса и променя начина, по който тялото изразходва въглехидрати и мазнини по време на тренировка.

Повечето сурови екстракти на какаови полифеноли са наситени с тежкия метал кадмий. Единственият начин да се разбере дали екстрактът от какаови полифеноли е с ниско съдържание на кадмий, е като се проверят нивата му във финалния продукт. Колкото по-висока е концентрацията на какаовите полифеноли, толкова по-голямо е количеството кадмий. Защо кадмият е опасен? Той може да бъде токсичен за бъбреците и черния  дроб. Ето защо много шоколадови продукти, богати на какаови полифеноли, надвишават дневните граници за кадмий.


Правете осъзнат, информиран и разумен избор по отношение на продуктите, които консумирате и с които храните кожата и тялото си!

Здравето е на първо място!