25
Вт, Юни

Здрав дух в здраво тяло с боуен терапия - част I

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Първа част от интервюто с Мирела Ряшева, боуен терапевт в Ronique . От нея ще разберете какво представлява боуен и как се отразява върху тялото ни.

Какво представлява боуен терапията и какъв е механизмът й на действие върху организма?
Нашето тяло е уникална „машина“, която непрекъснато се настройва и адаптира към заобикалящата среда, притежава огромен набор от механизми за справяне с проблеми от най-различно естество. В основата на Боуен терапията стои концепцията, че всеки дисбаланс или проблем в организма ни може да бъде посочен и отстранен чрез активиране на собствените възстановителни механизми на тялото. Самата терапия представлява серия от различни Боуен движения с лек натиск в специфични места (в мускулите, сухожилията, лигаментите или нервите). Провокираме  зоната за минимум 3 секунди, а след това се изпълнява прехвърлящо движение през мускула или сухожилието, което от своя страна предизвиква определена вибрация. Така терапевтът изпраща сигнали към нервната система  и съответно тялото прави останалото за отстраняване на проблема и балансиране на системата. По време на процедурата има чести, но важни паузи, които позволяват на тялото да реагира и активира оздравителния процес.  

Понякога я наричат „хомеопатията на мануалната терапия“, защото си служи с малки, но премерени интервенции върху тялото, които го стимулират да се самолекува, често значително. За съжаление начинът, по който живеем днес  – лоша храна, въздух, вода, стрес, обездвижване и всичко негативно, което ни се случва натоварва организма ни и затруднява способността му да се възстановява. С времето натрупаните промени водят до структурни изменения в тялото, дори до промяна на клетъчната памет. Техниката Боуен връща тялото към първоначалните му настройки, балансира го, правейки един своеобразен „рестарт” на нашия организъм. Клетките започват да си припомнят как трябва да функционират, за да бъдем здрави. Движението Боуен стимулира проприорецепторите, които осигуряват възприемането на положението и движението на тялото в пространството и са разположени в съединителните тъкани, мускули, сухожилия, ставни връзки и фасции. Те представляват сетивни влакна в края на периферната нервна система  и при стимулация изпращат импулси към главния и гръбначния мозък, където информацията от тях се обработва и се изпраща обратен отговор към съответната зона. Специфичните проприорецептивни пътища повлияни от движенията Боуен включват активиране на механорецепторите, вретеновидните клетки, телцата на Голджи в сухожилията, спиналните рефлексни дъги, както и някои стреч рефлекси.Много от движенията Боуен се изпълняват върху началните или крайни залавни места на мускулите или върху мускулното коремче, където се намират вретеновидните клетки и телцата на Голджи. Освобождаването на движението създава вибрационен импулс предаващ се посредством нервните пътища към гръбначният мозък, стимулирайки по този начин спиналните рефлекси и главния мозък. В резултат ефекта от движението Боуен се препредава не само в зоната където то се извършва, но и върху мускулите от съответния дерматом и зоната на рефлексната дъга. Това обяснява защо само с няколко леки движения можем да създадем множество отговори за релаксация едновременно в различни части на тялото. Някои движения Боуен се изпълняват в комбинация с движение в ставите, което създава допълнителни проприорецептивни сигнали посредством компресия на телцата на Руфини (механорецептори), които от своя страна препредават измененията в налягането и позицията на ставата към мозъка.

Почти всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция и влияе на връзката между фасцията и нерва, мускулът или сухожилието, които се мобилизират. Фасцията играе важна роля в мускулната координация, стойката на тялото и общата структурна и функционална цялост. В случай на нараняване всички те ще са негативно повлияни, защото фасцията се втвърдява, свива, усуква и дехидратира. Обикновено, като резултат от сеансите, се забелязва отпускане на тъканните сраствания и подобряване стойката и подвижността на тялото, без груби намеси и разтягания. Тогава мускулно-скелетните структури увеличават обема си на движение и започват да използват своя пълен потенциал. В допълнение – нервите, кръвоносните съдове и лимфните възли, намиращи се в тази освободена тъкан, вече функционират по – добре.  Може би своя най-дълбок и важен ефект от терапията е свързан с балансиране на вегетативната нервна система , където се управляват механизмите за самовъзстановяване на тялото. ВНС контролира 80 % от функциите на тялото и е много възприемчива към външни въздействия. Тя има два дяла – симпатиков и парасимпатиков, които трябва да са в баланс. Много хора днес живеят в постоянно състояние на стрес и симпатикова свръхстимулация на ВНС. Симпатикусът е този, който ни кара да сме по-възбудени, по-напрегнати и в непрекъсната бойна готовност. Техниката Боуен успява да активира парасимпатикуса, който връща на тялото усещането за спокойствие и баланс. Затова при процедура, много хора се отпускат и дори заспиват. Постига се фаза на дълбока релаксация, в която хранителните вещества и течности се абсорбират, асимилират и доставят до тъканите по-лесно, отпадните метаболитни продукти се отсраняват и клетките имат възможността да се възстановяват и регенерират. Това може да обясни защо няколко сеанси с Боуен често активират оздравителния процес, когато заздравяването от травма, болест или хирургическа операция е в застой.

Повечето Боуен движения се припокриват с акупунктурни точки и някои на практика пресичат два или три акупунктурни меридиана едновременно. Акупунктуристите свързват индикациите и ефекта от движенията Боуен със съответните акупунктурни точки. Те отбелязват, също така и бързи промени в акупунктурния пулс в отговор на движенията или процедурите. Припокриването на тези две системи може да обясни много силния енергетичен компонент на техниката и нейния ефект върху вътрешните органи.
Също така се смята, че освобождаването на движението Боуен предизвиква в тялото  тъй наречените солитон вълни. Те са различни от другите вълни, защото могат да задържат енергията в себе си. Освободени в тялото те създават вибрации, които изчистват резонанса натрупал се с времето от токсини, заболявания, травми, емоции. Това позволява на тялото да възстанови своя собствен резонанс и нормална честота на трептене на клетките.На кога може да се прилага и съответно има ли хора, възрастова група, при които е противопоказна?
Боуен е подходящ за всички, от новороденото дете до хора на преклонна възраст, с остри или хронични проблеми. С огромен успех се прилага и при атлети, бременни жени,  хора със специфични нужди, дори и при животни. Повлиява тялото на всички нива: физическо, химическо, ментално и емоционално.


 

Кога се появява боуен терапията в България?
Създадена е в покрайнините на Мелбърн, Австралия от покойния вече Том Боуен през 60-те и 70-те години на миналия век. След неговата смърт един от учениците му създава Австралийската академия за Боуен терапия. Тази методика вече е разпространена в над 37 държави по света. На континентална Европа тя влиза през 2000 година, а в България -  през 2009 г.