25
Вт, Юни

Здрав дух в здраво тяло с боуен терапия - част II

Дух и Тяло
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Втора част от интервюто с Мирела Ряшева, боуен терапевт в Ronique с дългогодишен опит.

Съществува ли разлика между боуен и иглотерапия и ако да, то каква е тя?
Както споменах вече много  Боуен  движения се припокриват с акупунктурните точки и меридиани, но има и една голяма част, която няма нищо общо с тях. Също така има съществена  разлика между двете терапии и това е техниката на изпълнение. При иглотерапията терапевтът използва фини, твърди, игли, които се поставят в определени точки. Боуен от своя страна се състои от нежни движения на палците или пръстите, които се извършват на голо или през дрехите. Тези движения изпращат „съобщения“ до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво. След всяка група движения се прави задължителна пауза от две-три минути, през която човекът се оставя сам, да си почива. Това време е необходимо на тялото, за да преработи получените сигнали от страна на нервната система, провокирани от проприорецепторите стимулирани от Боуен движението, след което се включват възстановителните механизми. Въздействието върху нервната система е много фино и е необходимо време за пълното проявление на ефекта. Освен това, за да не се прекъсне процеса на ответната реакция в тялото е най-добре да не се предприемат други мануални или енергийни терапии няколко дни преди и след сеанс с Боуен.



Колко сеанса са необходими средно за човек, за да се види дали има някакво подобрение?
Всяко тяло реагира индивидуално на Боуен, освен това зависи дали имаме скорошна травма или проблем развиващ се и задълбочаващ се години наред, има значение  също дали се прилага на млад или възрастен организъм. Но  като цяло за остри състояния са необходими от един до 3- 4 сеанса. За по-сериозни хронични състояния и травми може да се наложи да се направят повече процедури.


Ти кога и как се срещна за първи път с боуен терапията и кое те провокира да започнеш да я практикуваш?
От 12 години съм инструктор по каланетика, пилатес, стречинг, танци и винаги ми е било интересно да изучавам необятната вселена на човешкото тяло. За Боуен терапия за първи път чух преди около 6 години от мои приятели, които бяха невероятно впечатлени от ефекта ѝ. Моята сестра е с епилепсия, аутизъм, умствено изоставане и цял живот обикаляме най-различни лекари и терапевти. Когато ми разказаха за Боуен, реших че трябва да опитаме терапията независимо, че вече бяхме изтощени и физически, и психически от какви ли не лечения и медикаменти. Още след първата процедура имаше много добър резултат, което направо ме изуми.  Така започнах да се интересувам повече за самата терапия и механизмите ѝ на действие и за пореден път се убедих колко съвършена машина е нашето тяло и колко не го познаваме. В този момент реших, че трябва да разбера повече и точно тогава случайно открих, че в НСА започва курс по Анатомия, физиология и кинезиология, организиран от Българската асоциацията за  Боуен терапия, след който следваше Модул 1 и 2 от обучението за Боуен терапевти. Естествено веднага се записах и така започна моето пътешествие в света на Боуен.  
Това което много харесвам тук е нежността на терапията. Аз  самата не обичам масажи и когато за първи път опитах Боуен върху себе си, бях впечатлена колко приятно и релаксиращо може да бъде възстановяването на организма. А най-важното за мен е, че терапевтът не насилва тялото по никакъв начин т.е. с тази терапия няма как да се навреди, може само да се помогне, като просто активираме тялото да направи това, от което има нужда.