Авторката на "Сол при солта" Рута Сепетис пристига в България

Новини
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Сензационната авторка на исторически романи Рута Сепетис, изнасяла речи пред НАТО и ЕП, пристига в България. Българските читатели ще имат възможността да се срещнат с нея на 6 декември в рамките на Софийски международен литературен фестивал.

Наричана „пазител на загубените истории“ и истински феномен в литературата, Рута Сепетис („Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“, „Пепел в снега“, „Трябва да те предам“) отдавна е спечелила сърцата на милиони читатели по света благодарение на своя фин преразказ на някои от най-тъмните моменти от човешката история на езика на литературата. Този декември първата американска писателка, произнасяла речи пред НАТО и Европейския парламент, ще се срещне със своите читатели в София по покана на издателство „Сиела“ съвместно със Софийски международен литературен фестивал.

           

Гостуването на бестселъровата авторка от литовски произход ще се проведе на 6 декември 2022 г. от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на Национален дворец на културата и ще бъде акцент в програмата на литературния фестивал. Модератор на събитието ще бъде журналистът Ива Дойчинова.

В центъра на всяка една от творбите на Сепетис попадат реални исторически събития, разказани през гледните точки на нейните млади герои. Четени както от младежи, така и от възрастни в над 60 страни по цял свят, книгите ѝ се превръщат в моментални бестселъри, а по тях предстоят филмови и телевизионни адаптации. А за приноса си към образованието и съхраняването на паметта Рута Сепетис е наградена със специален орден от президента на Литва.

Още първият ѝ роман, „Пепел в снега“, получава международно признание. Той разказва базирана на преживяванията на собствената ѝ фамилия история за ужасите, с които балтийските народи се сблъскват по време на Втората световна война при управлението на Сталин. Втората ѝ книга „Сол при солта“, посветена на потъването на немския лайнер „Вилхелм Густлоф“ през 1945 г., става носител на медал „Карнеги“ – една от най- престижните британски награди за детска и юношеска литература. А New York Times го определя като „най-забележителната книга за 2016 г.“ „Трябва да те предам“ – най-новата ѝ книга, която излезе на български през май 2022 г., се превърна в моментален №1 бестселър на New York Times и едно от най- продаваните заглавия на Пролетния панаир на книгата у нас. В историята за края на кървавия режим на Чаушеску в Румъния през 1989 г. българските читатели ще разпознаят частица от родното минало.

С болезнените исторически теми, които избира за свои сюжети, чувствителното си перо и вдъхновяващите си персонажи Рута Сепетис печели любовта на милиони читатели по света и превръща „скритото в историята минало в част от колективното ни съзнание“.