Кратък списък на номинираните във всички категории на първото издание на награда „АртАкция на годината“

Новини
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Изтече срокът за набиране на предложения за културни проекти, арт събития и индивидуални творчески изяви в рамките на първо издание на награда „АртАкция на годината – ЗА ИЗКУСТВО С КАУЗА!“. Целта на наградата е да популяризира постиженията на творци и общественици с хуманна гражданска позиция, чиито усилия, талант и мъдрост облагородяват средата, в която живеем. Измежду получените до 30 май кандидатури журито отличи проектите и творците, които влязоха в краткия списък с номинации. Кои са победителите в категории АвангАрт, РеАкция, СмАрт, ИнтерАкция, РестАрт, ще стане ясно на официалната церемония по награждаване на 22 юни, от 19:00 часа, в РЦСИ
Топлоцентрала, София.


Номинираните в категория АвангАрт I Сценични изкуства с жури в състав Коста Каракашян, Найо Тицин и Силвия Петкова:

Александър Мануилов за проекта на Радар София “Distance and Resistance” и едногодишната кураторска линия, която води у нас значими световни и европейски имена в областта на сценичните изкуства за реализация на творчески активности.

Снежина Петрова за „Една българка“ – моноспектакъл на Снежина Петрова по разказа на Иван Вазов. Актрисата Снежина Петрова влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия на един вълнуващ урок по разказа на Вазов. Мария Табакова за танцовия проект "Статут"", който разглежда тялото като проводник на процесите в живота на бежанеца, поставен в ситуация на избор в рамките на жизнения си път. Движението на тялото отразява личните истории и мисли на няколко бежанци от различни страни, понастоящем пребиваващи в България.

Ина Гергинова-Евтимова за РазЛичности - мащабен танцов проект, който включва спектакъл, серия от танцови пърформативни акции в градска среда и в различни културни, образователни и социални институции. Проектът изследва видовете дискриминация, цели провокиране на социокултурен обмен между общностите, населяващи територията на България, и повишаване нивата на толерантност помежду им. Пепи Колева за АТОМ Театър - насърчаване на развитието на съвременния танц в България, което дава възможност танцови артисти и хореографи да усъвършенстват уменията си, работейки със специалисти от цял свят. Емил Йорданов за “Лятно театро" - единствен по рода си пътуващ фестивал в България, който гостува на малки градове с целодневна програма от сценични изкуства.

 


Номинираните в категория АвангАрт I Визуални изкуства, с жури в състав Стефан Н. Щерев, Мартина Апостолова, Анна Симеонова, са:

Александра Николова за серия визуални материали за фондация EMPROVE, бореща се с насилието над жени.

Владислав Илиев за Български Рейв Архив - мултимедийна изложба, посветена на българската електронна сцена от края на 90-те години - видео, снимки, печатни материали и интервюта.

Дамян Дамянов за изложбата „Под езика“. През м. май 2022 г. в Сметната палата в Люксембург бе представена последната част от "Под езика" по повод 24-и май и отбелязването на 15 г. членство на България в ЕС. Изложбата бе разпродадена с благотворителна цел в помощ на украински семейства, бежанци от войната.

Полина Герасимова за Изкуство с увреждания | Art With Disabilities. Изложбата представлява постоянна инсталация в обществената тоалетна за инвалиди на Женски пазар, състояща се от 11 светещи кутии с илюстрации на портрети на световноизвестни с постиженията си в изкуството, науката и спорта личности, чиито увреждания, макар и сериозни, остават на заден план и променят света със своята дейност. Изложбата е адаптирана на брайл и е звуково обезпечена за незрящи.

Мила Лозанова за арт-стената Art for Air, на ъгъла на улиците"Ген. Гурко“ и "Георги Раковски“, преобразяваща градската среда и олицетворяваща идеята за осъзнатата важност да сме ЗАЕДНО. Art for Air пресъздава по елегантен и въздействащ начин общочовешки ценности и послания с вплетени в изображението думи - Сме, Принадлежим, Споделяме, Приобщаваме, Успяваме. Вдъхновен от иновацията и трансформацията, които стоят в основата на IQOS, този art-piece е уникален с използването на специалните бои Airlite, които реагират на слънчева светлина и влажност, като улавят фините прахови частици, за да пречистят по естествен начин околния въздух - точно както след буря.

Михаил Вучков за изложбата „Другите българки“, представляваща транссексуални българки във фотографска възстановка на картините на Владимир Димитров - Майстора.  Петър Вълчев за цикъла „Семейна гравитация“ с над 70 фотографии, чиято цел е запазването на родовата памет, капсулиране на времето и опознаване на семейството.

Номинираните в категория РеАкция, с жури в състав Олга Минева, Иван Димов, Константин Вълков, са:

Елеонора Димитрова за „Чуй ме с жест“ - фотоизложба за разпространение на жестомимичния език. „Чуй ме с жест“ представя основни изрази на български жестов език. В 12 плаката са изобразени думи като „Здравей“, „Благодаря“, „Извинявай“.

Станислав Беловски за серията от творби „Мъртвият Путин държи своето тяло“, „Майката и детето“, „Войникът и танкът“, „Деца гледат към хоризонта“.

Стойка Чакърова за „Мечтаната дреха” - благотворителна инициатива на ученици от ПГО "Княгиня Мария Луиза";. Целта на проекта е ученици от специалност „Моден дизайн“ да изработят уникални абитуриентски облекла на младежи в неравностойно положение, по избран от тях модел.

People of Sofia за социалната ангажираност на фотографските серии. Всички отразени каузи достигат до изключително широка аудитория, променяйки средата, в която живеем, към по-добро.

Гергана Попова за НАОПАКИ - част от международната инициатива AAA – Accessible Art for All, която има за цел да комуникира с бъдещите европейски поколения чрез изкуството. Фокус на проекта е да повиши осведомеността за това как най-обикновените неща в ежедневието, които се приемат за даденост, могат да се превърнат в препятствие за хора с увреждания, невъзможно за преодоляване без чужда помощ.

Български хелзинкски комитет за изложбата „Вещи безценност”, която показва серия камерни фотографии на лични вещи, разкриващи историите на жени, убити при домашно насилие. Автор и фотограф е Анна Стоева.

 

 

Номинираните в категория СмАрт, с жури в състав Жанина Драгостинова, Бойко Ламбовски и Георги Тенев, са:

Лилия Харизаноа за „Улица Късмет” - книга, която има за цел да събуди интереса към «големите теми» у малките деца. В изданието са събрани приказки с истории на деца от непривилегировани групи - деца на бежанци, с увреждания, в риск от емоционални травми, живеещи в бедност, осиновени или настанени в институция.

Мариана Кръстева за книгата „Така започна всичко”, която помага на семейства с малки осиновени деца.

Столична библиотека за „Млада метафора: шампионат по поезия на софийските училища“. Активностите по проекта включват провеждане на литературни срещи и двубои между предварително подготвени след участие в творчески работилници „поетични“ отбори на столичните средни училища.

Мария Василева за електронната книга „Гласовете на нашето мълчание“. Проектът въвежда литературата в среди, в които тя трудно прониква: чрез представяне на писателите (Георги Бърдаров, Михаил Вешим, Кристин Димитрова, Здравка Евтимова, Христо Карастоянов, Мартин Колев) в съответните общности; в същото време писателите създават разкази с кауза, които след това влизат в електронната книга, която има и аудиовариант, предназначен най-вече за незрящите.

Прочети София за 3Д мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с визуален артист - Полина Герасимова (Poliforma), музика - Кан Вакан, текст - Стефан Икога. 3Д мапингът"Скритите букви"; съдържа в себе си идеята за ценността на езика, нюансите на общуването, необходимостта да бъдем "един до друг и заедно”.

Imp-Act за „Звукът на българската литература” - мултимедийна инсталация с българските аудиокниги на Storytel на площад „Славейков"; за 24 май. Представя съвременните начини да се докосваме до книжовността чрез възможностите, които дава дигиталната трансформация.

 

 

Номинираните в категория ИнтерАкция, с жури в състав Георги Лозанов, Златна Костова, Даниел Ненчев, са:

Йордан Георгиев - За периода април 2021 - май 2022 той има над 50 издания на предаването “Без маски“ по радио «Алма матер» и 40 издания на нощен блок по програма «Христо Ботев» на БНР с гости хора на изкуството.

Даниел Димитров за отразяване на всички значими културни събития в ефира на BTV Новините.

Самуил Петканов за „Не!Новините“ и мисията да научи читателите да проверяват източниците на информация, на която се доверяват.

Светослав Тодоров за безкомпромисното качество на текстовете му, отразяващи културните тенденции не само у нас, но и по света. С вкус и усет към детайла Светослав Тодоров успява да насочи фокуса на читателя към значими културни събития.

Светлана Вълкова за предаването за култура „Гравитация нула“ в ефира на БНР-Радио Варна, отразяващо събития с регионален и национален характер, чиято цел е да изгражда у слушателите критерий, който стои настрана от компромисите в културната среда.

Тони Николов за безкомпромисното качество на текстове в изданията Портал Култура и сп. “Култура”.

 

Номинираните в категория РестАрт, с жури в състав Кремена Кунева, Краси Генова, Саня Армутлиева, са:

Биляна Савова за кампанията “СВЪРЗАНИ: Хиляди жерави в подкрепа на хората с МС”, която събра на едно място творбите на съвременни български артисти, вдъхновени от символа на жерава и създадени, за да подпомогнат специалния фонд “Андрей” на фондация “МС – МОГА САМ”.

Агенция 121 за "Малките свидетели на войната” - интерактивна изложба с благотворителна цел, която представя войната през очите на децата.
Алек Алексиев и Георги Божилов за изключително активната акция при спасяване на бежанци от Украйна, силното им участие и организиране на различни кампании за събиране на хуманитарна помощ и силната им гражданска позиция.

Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева за обновяване на Ритуалната зала към Родилното отделение в гр. Горна Оряховица, на която не е правен ремонт от 79-а година насам.

Радослава Боор за WE ARE EARTH - независим творчески проект за околната”среда и климатичните промени, представен от 15 визии на различни екологични теми.

Институт Лист за Bike and Culture - проект, който насочва вниманието върху културата чрез велосипедния спорт, насърчавайки хората да ползват по-често велосипеди за придвижване.

Калоян Радоев за проекта “Поезия за вечеря” - серия от постери, чиито приходи отиват за осигуряване на вечеря на възрастни хора в нужда.

 

Последната категория номинираните в категория АвангАрт I Дизайн и мода - с жури в състав Мария Гальова, Сандра Клинчева, Николай Пачев може да видите в страницата на artakcia.


Първото издание на награда „АртАкция на годината“ се организира със съдействието на Fashion Days, ArtVent, CineLibri и издателство "Колибри"