25
Вт, Юни

Бялата тениска - значение и предназначение през годините

Мода
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Градската мода търпи промени и отразява най-ясно културата, теченията и интересите в едно общество. Един от най-масовите продукти на модата, присъстващ и в женския, и в мъжкия гардероб безспорно е бялата тениска. Фланелката, която и малки, и големи задължително притежават в гардеробите си за през всички сезони, намира редица приложения в носенето си. Тази толкова проста на пръв поглед дреха, лишена от всякаква излишна натруфеност, към днешна дата има редица модни предназначения. Белият т-шърт ни съпровожда още от 19век ., като по първоначални данни е била създадена за използване като стандартна долна риза.

„Тениската е наистина категоричен начин да покажеш на света кой си и какво представляваш“ 

Денис Нортруф

Любопитен и малко известен факт, е че думата „тениска“ е въведена в английския речник благодарение на писателя Ф. Скот Фицджералд, който пръв публикува думата в романа си „Тази страна на рая“. 1950г. знаменитият Марло Брандо облича бялата тениска при превъплащението си в Стенли Ковалски в „A Streetcar Named Desire“. 1955г. неговия пример следва и Джеймс Дийн във филма „Rebel Without a Cause“. Така, бялата фланелка се превръща в символ на мода и стил и неотменна част от културата в обличането на всеки, който иска да бъде в крак с модата и модните течения, като разбира се начален тласък за това явление дават популярните актьори и любимци на публиката.

„Не следвайте тенденциите. Не позволявайте на модата да ви притежава. Решете кой сте и какво искате да покажете на света с начина, по който се обличате и живеете”

Джани Версаче

От елемент на масовата, консуматорска, общодостъпна мода, та чак до високо колекционерска, бутикова стока, бялата тениска е важен продукт и символ на модерността.  „В края на краищата самата му простота предоставя широко поле за самооткриване и себеизразяване“, заявява Лаир Борели – Персон от Vogue.

 

Не отдавна МоМа (the Museum of modern art) организира изложба под името: „Модата – модерна ли е?“, където посетителите имаха възможност да видят различните лица и превъплащения на модата. Сред 111-те типологии на моден дизайн, присъстваше и бялата тениска, като препратка към това до колко се замисляме за въздействието от свръхпроизводството и прекомерната консумация, разхищението и хвърлянето на дрехи, върху околната среда. По време на изложбата бе излъчен и филм, целящ да напомни именно за тази неразривна връзка между човека и природата и негативните аспекти от неразумното отношения и влияние на обществото върху заобикалящия го свят.

„Простотата е ключът към истинската елегантност"

Коко Шанел

Парадоксално, но повечето от вас със сигурност до сега са определяли бялата тениска само като елемент на  т.нар. „еднократна мода“. И разбира се, до някъде е така. Научихме се да купуваме количество, а не качество, за да съумеем да сме „в крак“ с бързо променящите се културни и модни тенденции без да обръщаме внимание на това до колко си струва. Мисля си, че белият памучен т-шърт, доказва, че понякога простите неща са най-трайни и най-устойчиви на времето, защото не поставят граници пред въображението на потребителя по отношение на това как да се носи, с какво, кога и къде, от кого...Качественият бял памучен т—шърт винаги е прекрасно решение, когато се чудим какво да облечем и как да го съчетаем.  

Модата е мигновен език, директен контакт, който говори без думи. Магията й се състои точно в тази индиректна връзка, която осъществява между хората и която позволява да общуваме. Определям модата като течение, а стилът като усещане, умение да се съчетават цветове, форми, платове и т.н. по най-подходящия за това начин. Основното предназначение на модата е в това да помага да изразим най-добре себе си, това, което чувстваме и най-вече, посоката, в която сме поели. Така че нека я използваме разумно, умерено и същевременно да не се страхуваме да експериментираме в търсене на самите себе си!

„Стилът е начин да кажете кой сте, без да използвате думи“

Рейчъл Зоуи