25
Вт, Юни

Модната култура на Амансио Отега и бранда "Zara"

Мода
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

“Няма нищо по удовлетворяващо от това да вложиш сърце и душа в занимание, в което вярваш!” 

Брандът "Zara", част от световния лидер в модната индустрия Inditex, създаде една изцяло нова модна култура, базирана на своя автентична бизнес представа за правене на мода. През 1975г. Амансио Оргега открива първия магазин в Ла Коруня и не след дълго марката плъзва по цял свят, поставяйки основите на “демократизирането на модата”.

“Растежът е механизъм за оцеляване, ако една компания не расте, умира”

Мнозина отричат бързата мода и й придават само негативни окраски по отношение на нарушаването на световното екологично равновесие, но реално даваме ли си сметка, че именно тази променливост предоставя на милиони хора работа в производството, продажбите....? През последните години, марки като "Zara", "H&M", "Mango", обръщат внимание върху създаването на устойчива мода, която да не нанася щети върху екологичното състояние на планетата, така че смело може да заявим, че бързата мода търпи положителни промени по отношение на начина си на изпълнение.

“Модата е начин на мислене и действие, начин на живот. Тя е тясно свързана с културата и времето, в което живеем”

В общи линии модата, която "Zara” наложи е бързо адаптираща се към промените и позволява на съвременния човек да удовлетвори нуждата да изглежда и да се чувства добре и то на достъпна цена. Този тип компании предоставят възможността на милиони хора да изглеждат и да се чувстват "скъпо” в това, което са облечени. А не е ли и това основната задача на модата?!

“Вземайте решения на базата на логика”

Основателят на "Zara" твърди, че смисълът на съществуването на съвременната модна индустрия се крие в “новостта” и именно върху нея се фокусират той и целия му екип при създаване на колекциите. Чрез т.нар. навременно производство, марката изгражда един нов бизнес модел за развитие и оцеляване в модната индустрия, несъществуващ до този момент. Дългият живот на "Zara” е резултат от множество фактори, но може би най-важния от тях е постоянното изследване на нуждите на социалната среда, предлагането на постоянно разнообразие от модели, цветове, кройки, разумни цени и разположение на магазини на топ локации, които улесняват достъпа на клиента до продуктите.

“Ако дадеш на нещо отрицателна оценка, трябва да си готов да предложиш алтернатива”

Още със създаването си, в началото на всеки сезон "Zara" лансира начална колекция, след която обаче екипите на бранда, следейки потребителското търсене, продължават предлагането на нови модели, така че да поддържат интереса на купувача и да отговарят на търсенето. "Zara" от самото начало, като че ли е една от малкото модни марки, които притежават и поддържат гъвкавост на предлагането и незабавно посрещане на пазарното търсене. Наблюдавайки колекциите й през последните десетина години може да кажем, че до определена степен  фокусирането върху по-горе посочените стратегии на работа,  като че ли донякъде изместиха съсредоточаването върху самото качество на крайния продукт и снишиха неговата стойност и продължителност на живот. Без съмнение е изключително майсторство да уловиш модните тенденции и да ги направиш привлекателни и част от марката си за изключително кратко време, както прави Амансио Ортега и екипа, който стои зад него и до ден днешен.

“Никой не е по-голям от компанията”

Успехът и дългогодишното оцеляване и търсене на бранда "Zara" се крие в страшно много детайли, които трудно могат да бъдат маркирани един по един, но сред основните, е че е една от първите марки, които предложиха на клиента модели, изглеждащи точно като тези от висшата мода, с по-ниско качество на изпълнение и съответно достъпни цени и по този начин "подари” на съвременния работещ средностатистически  потребител това, което иска и то в един силно конкурентен сектор, а именно - да се чувства добре, в това, в което е облечен